Četvrta generacija Renault Clia je na tržištu prisutna od 2012. godine, pa dolazi vrijeme za nasljednika. U jeku najave nove petoljetke Renaulta, strateškog plana poslovanja za period do 2022. godine, s posebnom pažnjom se prate sve novosti vezane za gamu proizvoda. Tu se prije svega misli na Clio, model koji spada u red najpopularnijih proizvoda francuskog proizvođača. Nova generacija ne bi trebalo da razočara, posebno jer se radi o potpuno novom modelu.

Pozivajući se na izjave predsjednika evropske filijale Renaulta, Jeana-Christophea Kuglera, britanski Autocar tako piše da će novi Clio imati elektrifikovani pogon. Ipak, za sada je nepoznato koji motor će dobiti električnu podršku. Dodatno, novi Clio će ugostiti i sisteme autonomne vožnje. Za razliku od novog Audija A8 koji uvodi Nivo 3 autonomije u vožnji, u Renaultu će biti za nivo manja. Prevedeno to znači da će auto kontrolisati brzinu i upravljanje, a vozač će morati da konstantno prati saobraćaj.

Od ostalih novosti vezanih za novi Clio, treba reći da će potpis prednjeg dijela viđen na Meganu i Talismanu, sa svjetlima u obliku slova C, biti zadržan u većoj mjeri. Unutra će se naći infotainment s povećim ekranom, dok će ispod lima uz 1.5 dCi dizelaš biti zadržani još neki motori iz aktuelne game.

Premijeru novog Clia ne treba očekivati prije 2019. godine.
Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR