Osiguravajuća kuća Erie Insurance je analizirala uzroke čak 172.000 saobraćajnih nesreća s fatalnim ishodom, koje su se u posljednjih pet godina dogodile širom SAD-a, a ustanovljeno da je za svaki deseti incident kriv gubitak vozačeve pažnje. Možda bi mogli da pomislite da štetnu ulogu najvećim dijelom igraju pametni mobilni, ali prema rezultatima istraživanja – mobilni uređaji su na drugom mjestu s udjelom u fatalnim nesrećama od 14 posto.

Na prvom mjestu je – sanjarenje. Čak 61 posto vozača jednostavno se zadubi u misli i propusti da reaguje na vrijeme. Da stvar bude gora, posljednjih godina smo svjedoci rapidnog usavršavanja takozvane tehnologije autonomne vožnje. Riječ je o elektronskim sistemima koji zahvaljujući senzorima i radarim mogu da upravljaju vozilima bez vozačke asistencije

Nažalost, tehnologija još nije potpuno sazrela, a najdalje je došao Googleov Waymo koji ubrzano testira flotu samoupravljivih monovolumena u SAD-u. Komercijalni automobili su dostupni s poluautonomnim sistemima, ali zbog zakonskih okvira traže od vozača da u svakom trenutku drže ruke na upravljaču.

Ovo je priličan problem, jer studije pokazuju da vozači još brže gube koncentraciju kad raspolažu tehničkim rješenjem koje obavlja najveći dio posla, a vožnju čini monotonom.

Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR