Energa je međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije, održan u Centru Skenderija. To je jedinstven energetski događaju u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već osmu godinu za redom, tretira oblasti bliske energetici, pratećoj industriji i zaštiti okoliša.

Među učesnicima izlagačima sajma, posebno mjesto zauzeo je Volkswagen, pa su posjetioci imali priliku vidjeti električno pokretani e-Golf na platou Centra Skenderija, te e-UP! na štandu.

U okviru sajma, u organizaciji Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila u BiH, održana je panel diskusija na temu: Budućnost je pred vratima – Stanje i perspektive električnih automobila u Bosni i Hercegovini.

U panel diskusiji su učestvovali: Zoran Andrić pomoćnik ministra prometa i komunikacija,  Enis Krečinić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Adnan Bosović iz JP Elektroprivreda BiH,  Adonis Kozina iz tvrtke SLT d.o.o. i Ismir Omeragić iz Porshea BH d.o.o.

Učesnici panel diskusije i Haris Muratović, predsjednik Udruženja uvoznika novih motornih vozila u F BiH, opisali su trenutno stanje u našoj zemlji, gdje je do sada kupljeno ukupno 18 električnih automobila, te istakli da pred BiH stoje obaveze kada se radi o olakšicama/subvencijama prilikom kupovine električnih vozila, te stvaranje infrastrukturnih pretpostavki za izgradnju javnih punionice za električne automobile, kojih trenutno ima svega desetak – što je tek simboličan početak.

Osim panel diskusije, najavljena je i mogućnost održavanja trke Formule E, koja bi se trebala održati krajem juna naredne godine u Sarajevu.

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR