Pokretanje potpuno hladnog vozila u zimskim mjesecima pri niskim temperaturama zraka ponekad je popraćeno otežanim ubacivanjem mjenjača u stepen prijenosa, a posebno za vožnju unutrag.

‘Pri niskim temperaturama, kad se povećava viskoznost ulja (postaje gusto), otežava se ubacivanje mjenjača u stepene prijenosa, posebno u stepen unatrag (rikverc), pri pokretanju potpuno hladnog automobila (dakle motora i mjenjača). Tada može doći do zapinjanja ručice mjenjača i nemogućnosti uključivanja’, navodi izvor nudeći i rješenje problema.

Uz podsjećanje da mnogi automobili novijeg datuma proizvodnje, a posebice se pritom ističu vozila A i B segmenta, imaju teškoća s rikvercom i pri radu zagrijanog motora, upozorava se da bi se stepeni prijenosa morali mijenjati odmjereno i donosi način kako doskočiti problemu iz uvoda teksta:

‘Kad upalite hladan motor, u 10-20 sekundi koliko je dovoljno pričekati do polaska, pritisnite papučicu kvačila do dna, pa lagano gurnite ručicu mjenjača u treći stepen, pa povucite u četvrti, pa ponovno gurnite u treći i povucite u četvrti. U trećem koraku, nastavljajući držati papučicu kvačila do kraja, ručicu mjenjača ubacite u rikverc. Ne bi trebala zapinjati!’
Izvor

Komentari

komentara

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR