Automobili.ba Video test: Mazda CX-5
  • Informacije o oglasu
  • Pošaljite upit za ovaj oglas
  • Komentari i iskustva

Mazda CX-5

Test
Model
Mazda CX-5
Ime
HDz
Web stranica
Opis
Test izvještaj

Na popularne SUV-ove, gleda se kao na velika, snažna i teška vozila. Ali Mazda to tretira na malo drugačiji način. Čak i kod takvih svojstava imamo osjećaj da Mazdini inženjeri i dizajneri traže dodatna poboljšanja.

Termin druga generacija je oprezno izabran, jer prilikom istraživanja, naišli smo na podatak da se čak i u Mazdi razilaze mišljenja da li je model CX-5 iz 2017 dobro poboljšana verzija, ili se radi o potpuno novom automobilu. Platforma je naime ostala ista, dok je karoserija potpuno nova.

To je posebno vidljivo na prednjem dijelu, s malim prednjim svjetlima, koji ovom modelu Mazde na cesti daju samouvjeren izgled. Prednja maska je nagnuta u smjeru kretanja vozila i sije autoritet gdje god se pojavi. Bočne linije novoj CX-5 daju nešto viši izgled u odnosu na prijašnju generaciju. Gledajući straga, radi smanjenih svjetala, Mazda CX-5 izgleda puno opasnije.

Unutrašnjost je i na prvi pogled potpuno drukčija iako su neki elementi mogu prepoznati iz prošle generacije. Dolaskom druge generacije, ti elementi su znatno poboljšani i usavršeni. Završna obrada je posebno dobra, a prostora naprijed i straga je sasvim dovoljno i za odrasle putnike, što je naravno i za očekivati od vozila ovog segmenta. Prtljažnik je osnovne zapremine 477 litara, dok se preklapanjem stražnjih sjedišta povećava na 1.620 litara.

U novom CX-5 su odlično kombinovali audio, komunikacioni i navigacioni sistem, koji je logično organizovan i prilično jednostavan za svakodnevno korištenje. To je dijelom zbog činjenice da Mazda ne nameće kontrolnu formu, nego je vozač slobodan da bira upravljanje raznim funkcijama putem dugmića smještenih na volanu ili kontrolerom pozicioniranim iza ručice mjenjača. Sve narebe vozača se pritiskom na dugmiće ili glasovnim komandama prenose na 7 inčni ekran. Mala zamjerka je nedostatak Apple CarPlay ili Android Auto sistema.

Ono što nas je malo iznenadilo prilikom prvog upoznavanja sa interijerom je veličina ekrana. Dok smo kod drugih testiranih marki vozila nailazili na ekrane koji dominiraju centralnom konzolom, čini nam se da su ga kod Mazde čak i smanjili. Ali ekran manjih dimenzija kompenzira head-up prikaz, koji nas je pozitivno iznenadio svojom praktičnošću i upotrebljivošću, tako da je skretanje pogleda sa ceste na druge izvore informacija suvišno.

Na head-up prikazu se pored brzine kojom se vozilo kreće, navigacije, snimljenih znakova koje ste upravo prošli, razmaka u odnosu na vozilo ispred vas, čak prikazuje i ako vam se drugo vozilo nalazi u mrtvom uglu. Tako da prilikom mijenjanja kolovozne trake više ne morate okretati glavu preko ramena, nego vaš pogled držati ravno naprijed i bez gledanja u retrovizore promjeniti traku.

U skladu sa vremenom svaki segment nove Mazde CX-5 je uznapredovao, a tako i sigurnost. Adaptivni tempomat u novoj generaciji je dobio mogućnost kočenja do potpunog zaustavljanja i autonomno kočenje kao dio standardnog paketa.

LED svjetla preko dana u gradskoj vožnji i te kako privlače poglede pješaka i drže pozornost drugih vozača, dok po noći odlično osvjetljavaju cestu, ali i isključuju dijelove snopa kada detekuju automobile koji vam dolaze u susret ili koje sustižete.

Vozači Mazde su prema istraživanjima osobe koje žele da uživaju u vožnji, i vodeći se Jinba Ittai filozofijom: vozač i automobil kao jedno! Japanci u novi CX-5 pored ovih nabrojanih nisu gurnuli i mnoge dodatne i na tržištu dostupne tehnologije autonomne vožnje.

Upravo nas ova činjenica dovodi do područja na kojem novi CX-5 zaista oduševljava, a to je upravo vožnja. Na našim Bosanskim krivudavim cestama Japanski SUV se sjajno snalazi, a u tome mu značajno pomaže i G-Vectoring sistem. Ovaj sistem prilagođava moment motora u odnosu na ugao upravljača kako bi optimizovao vertikalno opterećenje na svaki točak, tako da vozač ima manje korekcija volanom.

Naš testni model bio je opremljen sa i-ACTIV 4×4 pogonom, no jasno je da Mazda naglašava korištenje na javnim cestama, djelimično zato što CX-5 nema off-road način vožnje. Ovaj pogon je prvenstveno namjenjen kao dodatna sigurnosna opcija kod ekstremnih vremenskih uslova, što je u našoj državi vrlo česta pojava.

Upravo zbog činjenice da nisu ubacili off-road način vožnje, Mazda je izgleda imala prostora da se usredotoči na završnu obradu vozila. To se očituje i prilikom vožnje većim brzinama na autoputu gdje se jedino čuje okretanje guma, dok su zvukovi motora i vjetra minimalni.

Testni model pokreće 2.2 litarski SkyActive dizel motor snage 175 KS pri 4.500 o/min, dok je najveći obrtni moment 420 Nm. Radi se dakle o već poznatom četverocilindarskom agregatu sa dva varijabilna turbo-punjača. Uz dobar motor, CX-5 se može pohvaliti i dobrim sistemom prenosa. Šestobrzinski automatski mjenjač dio je SkyActive i odlično je usklađen sa motorom.
Sa druge strane, nasuprot zavidnim sposobnostima, automobil ovih dimenzija i pogonom na sve točkove, teško da može biti štedljiv, u što smo se i uvjerili. Prema tvorničkim podacima, Mazda CX-5 bi se u prosjeku trebala zadovoljiti sa 5,0 – 6,8 l/100 pređenih km. Takav podatak u realnosti je veoma teško postići. Naime, uz mnogo pažnje, na otvorenoj cesti, ostvarili smo tvorničko obećanje, te trošili 6.3 l/100 km što smo i snimili, kao dokaz da je izvodivo. Prosjek na testu je bliži brojci od 8,2 l/100 km, što opet i nije previše uzevši u obzir da smo večinu testa proveli vozeći zakrčenim gradskim ulicama.

Sa novim CX-5 su Japanci napravili ono što se i očekuje od jedne moderne Mazde. Izgleda da i sa ovim ali i ostalim modelima u Mazdi sigurnim koracima idu ka premium segmentu. To ne znaći da proizvođač mora napraviti veće ili jače vozilo, nego upavo poraditi na onome što su učinili sa modelom CX-5 , odnosno poboljšati kvalitet vožnje.

Testirani model, se prema aktuelnom cjenovniku (sa opcijama opreme) može nabaviti po cijeni od 76.760,00 KM, dok bi cijena ulaznog modela iznosila 44.780,00 KM.

MAZDA CX-5 CD175 A6/AWD REVOLUTION TOP

Tehnički podaci: 
Motor2191 cm3
Maksimalna snaga121  kW (175KS) pri 2600 o/min
Maksimalni obrtni momenat420 Nm pri 1800 o/min
Potrošnja goriva4,9 / 5,5 / 6,4 l/100 km (tvornički podaci)
Emisija CO2144 g/km
Masa praznog vozila1510 kg
Performanse
Maksimalna brzina204 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h9,4 s
Dimenzije
Dužina4550 mm
Širina1840 mm (sa retrovizorima)
Visina1680 mm
Međuosovinsko rastojanje2700 mm
Zapremina rezervoara58 l
Zapremina prtljažnika477 – 1620l
Cijena testiranog vozila76.760,00 KM

 

Oprema: REVOLUTION TOP
INFO-sistem (board computer)
Centralno daljinsko zaključavanje
Elektro-podizači stakala naprijed i straga
Elektro-podesivi, grijani i sklopivi retrovizori
Pomoć pri kretanju na uzbrdici (HLA)
Sistem dinamičke kontrole stabilnosti (DSC) i proklizavanja (TCS)
G-Vectoring – sistem za poboljšanje upravljivosti i stabilnosti vozila u krivinama
Prekidač za pokretanje/zaustavljanje rada motora (bez ključa)
Prednji, bočni i prozorski zaštitni zračni jastuci (naprijed i straga)
i-Stop sistem (samozaustavljanje/pokretanje rada motora prilikom zaustavljanja/kretanja vozila)
19“ ALU-felge (225/55 R19 99v), Kontrola stanja i upozorenje na smanjenje pritiska u gumama
Smart City Brake Support (SCBS)–sistem samokočenja u vožnji u koloni pri brzinama ca. 4-30 km/h
Elektro-parkirna/ ručna kočnica
7” (17,8 cm) monitor u boji osjetljiv na dodir+HMI upravljački modul u centralnoj konzoli
Audio-sistem sa 6 zvučnika (CD/MP3/WMA, AM/FM, AUX, 2xUSB)
Bluetooth® sinhronizacija za mobilne uređaje
Multifunkcionalne tipke na obruču upravljača, grijani obruč upravljača
Podešavanje prednjih sjedišta po visini
Senzori za automatsko uključenje/isključenje svjetala i senzor za kišu (samoregulacija rada brisača)
Zatamnjena stakla straga
Dvozonski automatski klima sistem + Senzor vlage
Kožom obložen obruč upravljača, ručice mjenjača
Pokrov prtljažnog prostora
LED glavna svjetla – LED svjetla za maglu – LED kombinacija svjetala straga
Prijemnik digitalnog audio-signala (DAB)
Elektro grijanje prednjih i zadnjih sjedišta
Parking senzori naprijed i straga
Napredni sistem kontrole pokreta/ kretanja vozila/ bicikala/pješaka izvan vidnog područja–bočno i straga (RVM)
Napredni sistem osvjetljavanja puta sa varijabilnom distribucijom intenziteta i prostiranja svjetlosnog snopa (AHBC)
Napredni sistem održavanja pravca vozila unutar saobraćajne trake (LKA), iznad 65 km/h
Centerpoint® soundsystem Bose Premium® sa 9 zvučnika
Kamera za pomoć pri parkiranju/vožnji unazad
Rear Smart City Brake Support (Rear SCBC) – sistem samokočenja prilikom vožnje unazad
Sistem za upozorenje vozača – prati način vožnje i upozorava na potrebu zaustavljanja/ odmor
Smart Keyless Entry – beskontaktno otključavanje/ zaključavanje vozila
Sjedišta obložena kožom (crna koža)
Elektro podešavanje sjedišta vozača i suvozača (vozačevo sjedište sa memorijom pozicije)
Mazda radarski aktivni tempomat(SBS/MRCC)-održavanje brzine vožnje i rastojanja sa automatskim kočenjem

 

 


  • 2968 pregleda
Ime *
E mail *
Vaše ime
Vaš E-mail
Poruka
Unesite brojeve i slova *
Unesite komentar na ovaj oglas ili podijelite svoje iskustvo sa ovim modelom
Unesite komentar
Autor *
Naslov *
Ocjena za ovaj model
Poruka *
Unesite brojeve i slova *
Oglasi za poređenje
Nemate ni jedan oglas u tabeli.Da bi unijeli oglase potrebno je da selektujete oglase za poređene,nakon toga da snimite svoju tabelu.
Unesite razlog prijave
Poruka *
Prijavite se
Korisnik
Šifra
Zaboravili ste šifru? Pošalji