• Informacije o oglasu
  • Komentari i iskustva

Test: Mercedes-Benz CLA 200 CDI Coupé

61,992 KM
Opis
Model
Test: Mercedes-Benz CLA 200 CDI Coupé
Stanje
Nov
Kategorija
Kupe
KW
100
Gorivo
Dizel
Pogon
2 x 2
Mjenjač
Tiptronik
Ime
H Dz
Test
Test izvještaj
Mercedes-Benz je 2012. predstavio treću modelsku generaciju A-klase, potpuno drugačiju od direktnog prethodnika, jasno usmjerenu na mlađe kupce, pa je monovolumenizirani oblik zamijenjen hatchbackom.

Uslijedio je tržišni uspjeh, a mlađa populacija kupaca je postala zahtjevnija po pitanju dizajna i ponude prostora. Kako bi izašao u susret takvim potrebama, Mercedes-Benz je pripremio koncept nazvan Concept Style Coupé i predstavio ga u januaru 2013. godine na sajmu NAIAS (North American International Auto Show). Naravno, iza koncepta stajala je kompletna proizvodna mašinerija, pa je model sa oznakom CLA (Mercedes-Benz W176) predstavljen evropskom tržištu već u aprilu iste godine, dok je isti model na američkom tržištu predstavljen u septembru.

Reakcija tržišta nadamašila je i najambicioznije planove, pa je u prvoj godini prodaje, model CLA našao put do preko 100.000 kupaca. U Mercedes-Benzu su zadovoljno trljali rukama i jasno naglasili da je to najuspješniji novi model u 20 godina („our best launch in 20 years“).

Naime, Mercedes-Benz CLA se jasno oslanja na model A-klase, o čemu svjedoči i oznaka Mercedes-Benz W176, ali donosi limuzinski oblikovan stražnji dio, sa jasno diferenciranim prtljažnikom. Prvobitno su u Mercedes-Benzu strahovali, budući da vozila kojima je prtljažnik nakalemljen obično izgledaju čudno (da ne kažemo neskladno – sjetimo se npr Renaulta Thalia), međutim to sa modelom CLA nije bio slučaj, a pomenimo da ovaj model ima odličnu aerodinamiku (Cd = 0,23). Tako je model sa oznakom CLA, skladan i dinamičnog izgleda, dovoljno prostran i udoban. Izgleda kao coupé, unutrašnjost odaje coupé osjećaj, te konačno i u Mercedes-Benzovoj klasifikaciji se vodi kao coupé. Ako ni to nije dovoljno, izostavljeni okviri oko prozora na vratima će vas jasno uvjeriti da je CLA coupé, iako ima klasičnu trovolumensku formu.

Upravo ta trovolumenska forma je interesantna, budući da su svi dosadašnji Mercedesi sa takvim oblikom imali pogon na stražnje točkove, a CLA ne. Po pitanju koncepcije pogona, CLA je sličan konkurenciji (npr Audi A4), stoga se nameće pitanje: Šta može ponuditi u odnosu na konkurenciju?
Prije svega, pogon na prednjoj osovini pogoduje manje iskusnim (mlađim) vozačima, a CLA već nakon nekoliko preveženih kilometara ostavlja osjećaj sigurnosti, nedostupan nižim klasama automobila.

Naime, ovo vozilo je utjelovljenje onoga što vozač očekuje. Čak i letimičan pogled na karoseriju će vas uvjeriti u visok nivo sigurnosti, a podsjetimo da se CLA okitio sa 5 EuroNCAP zvjezdica. Detaljniji pregled će vas uvjeriti da se u Mercedesu ne kockaju sa sigurnošću, te da su u tvornici u Kecskemétu (u Mađarskoj) napravili dobar posao – svi elementi karoserije su uzorno sklopljeni, pa je eventualne nedostatke teško naći. Naravno, u Mercedesovu reputaciju ne treba sumnjati, čak bismo mogli pomenuti da bi ovaj model mogao biti alternativa mnogo skupljem (opravdano) modelu CLS.

Unutrašnjost također otkriva ozbiljan pristup, kako izradi, tako i odabiru materijala i konačno, završnoj obradi. Sve je na svom mjestu. Ergonomska rješenja cockpita su prepoznatljiva. Osnovne komande, neophodne za vožnju, kao i instrumenti, koncentrisani su tako da ih možete obuhvatiti jednim pogledom. Tabla sa instrumentima nije pretrpana raznim informacijama, već samo onim bitnim. Također, pristup većini bitnih funkcija je takav, da vozač ne mora dizati ruke sa upravljača i skretati pogled sa ceste.

Naravno, pristup brojnim informacijama i funkcijama audio sistema vidljiv je preko centralno postavljenog 8-inčnog displeja, ispod kojeg su ventilacioni otvori, komande audio sistema, te na samom dnu centralne konzole, kontrole diskretnog, ali efikasnog klima uređaja.

Sjedišta su postavljena dosta nisko, što će prilikom ulaska i izlaska iz vozila, možda, zasmetati starijim korisnicima. Ipak, sjedišta su udobna i ugodno profilisana, a posebno treba pohvaliti naslon, koji je izveden iz jednog dijela, zajedno sa naslonom za glavu, što stvara dodatni osjećaj čvrstoće i sigurnosti.
Prostora ima dovoljno, čak i za korpulentnijeg vozača i suvozača. Stražnja klupa je također u skladu sa očekivanjima, postavljena dosta nisko, što ostavlja dovoljno prostora. Naime, linija krova se prema stražnjem dijelu vozila blago spušta, pa bi se na prvi pogled učinilo da bi putnici, čak i srednjeg rasta, glavom dohvatali strop, srećom nije tako.

Dođosmo konačno i do stražnjeg dijela vozila, odnosno prtljažnika, koji model CLA jasno distancija od A-klase. Poklopac prtljažnika je spušten dosta nisko, ali kada ga otvorite dočeka vas pravo iznenađenje korisne zapremine 470 l! U takav prtljažnik možete staviti gotovo sve što vam može zatrebati na dugim putovanjima. Ako baš tražite zamjerku – tu ćete je pronaći. Poklopac prtljažnika je relativno mali, pa unošenje i iznošenje velikih kofera zahtijeva malo snage i vještine. Jasno, mlađi korisnici, kojima je ovaj model namijenjen, to jednostavno neće ni primijetiti.

Testni model pokreće 4-cilindarski, turbo punjeni, dizel motor (OM 651), radne zapremine 2.143 ccm, sa 136 KS i 300 Nm obrtnog momenta. Motor je postavljen poprečno, a za prenos snage do prednjih točkova zadužen je 7-stepeni automatski mjenjač (7G-DCT) s dvostrukim kvačilom. Izmjene stepeni prenosa su glatke, brze i odvijaju se bez trzaja, gotovo neprimjetno. Motor je gotovo stalno u optimalnom radnom području, što se povoljno odražava na potrošnju goriva, ali i na trajnost.
Prema tvorničkim podacima, prosječna potrošnja iznosi tek 4 l/100 km, međutim, prema našim mjerenjima, prosječna potrošnja je negdje između 5,5 - 6 l/100 km, što je podatak vrijedan pažnje imajući u vidu uglavnom gradsku vožnju i niske temperature.

Ono što svakako moramo spomenuti kao jedno od bitnih svojstava ovog vozila je nezamarajuća vožnja. Naime, vozila iz produkcije Mercedes-Benz poznata su po tome, ali CLA se po tom pitanju može mjeriti sa većim i skupljim vozilima.

U vožnji se CLA ponaša izuzetno korektno, čak u prvi mah ne možete ni primijetiti da se radi o vozilu sa pogonom na prednje točkove. Sistem vješanja je dobro podešen i nije previše mekan, što pogoduje nešto bržoj vožnji, ali ne na uštrb udobnosti. To je ostvareno korištenjem klasičnih rješenja. Naprijed su McPhersonove opružne noge, dok je straga multilink, sa tri poprečne i jednom uzdužnom sponom. Specifično za CLA je fleksibilno razdvajanje nosača stražnje osovine, što doprinosi komforu, a kako bi ukupna masa bila što manja, elementi ovjesa su napravljeni od aluminija.

Osjećaj sigurnosti je nešto što se kod ovog proizvođača podrazumijeva, a tome doprinose relativno male ostakljene površine, ali i odličan kočioni sistem. Među sigurnosne sisteme koji doprinose sigurnosti ubrajamo i Direct-Steer za dobro upravljanje, Collision Prevention Assist, te Attention Assist.

Naravno, male ostakljene površine donekle smanjuju preglednost, ali dobro postavljeni retrovizori i kamera za vožnju unatrag, taj problem efikasno rješavaju.
Budući da vozila iz produkcije Mercedes-Benz ubrajamo u premium klasu, njihova oprema i kvalitet su na visokom nivou, što se odražava na cijenu. Vozilo kao na testu se može nabaviti po cijeni od 73.012,68 KM, a uz značajan akcijski popust u kompaniji STAR.CENTAR nabavna cijena iznosi 61.992,68 KM, što je prihvatljivo jer će CLA biti dobar i dugotrajan partner u svim uslovima, a konkurencija teško da može ponuditi prestiž i reputaciju koju ovo vozilo nosi sa sobom.

Naime, Mercedes-Benz na području Tuzlanskog kantona prisutan je već od 2001. godine otvaranjem jednog od najmodernijih prodajno-servisnih centara za Mercedes-Benz vozila na teritoriji BiH.

Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja i visoko postavljenim evropskim standardima poslovanja, STAR-CENTAR prerasta u uglednu kompaniju koja djeluje po najzahtjevnijim evropskim zahtjevima koristeći se najmodernijom tehnologijom sa ciljem najkvalitetnijeg pruzanja usluga nasim klijentima.
Visoki standardi poslovanja STAR-CENTRA ogledaju se kroz visoko obrazovane uposlenike, kvalitete njihovih uslova rada, konstantnog ulaganja u obrazovanje radnika kako se za danasnjim tehnologijama nebi zaostajalo, te u velikoj usmjerenosti ka klijentima.

STAR-CENTAR d.o.o. danas posluje u savremeno opremljenom i jedinom namjenskom Mercedes-Benz centru opremljenom prema posljednjim standardima Mercedesa u Bosni i Hercegovini, te nudi cjelovitu prodajno-servisnu uslugu za program vozila Mercedes-Benz.

Najveći standardi radnih uslova, konstantno ulaganje u edukaciju zaposlenih i managmenta, omogućuju STAR-CENTRU ostvarivanje poslovnih ciljeva, snazan rast, te visoku kvalitetu poslovnih procesa.

Poslovni uspjeh kompanije STAR-CENTAR nastoji dati novi doprinos daljem rastu bosnskohercegovačke privrede i tranzicijama ka Europi.

Oprema – Urban paket
18 inčne felge od lakog metala sa 5 krakova
Gume dimenzija 225/40 R18
Dijamant maska hladnjaka sa crnim elementima, srebernom lamelom i hromiranim umecima
Izduvni sistem sa dva pravougaona završetka cijevi od poliranog čelika
Spušteni sportski ovjes (po želji komforni ovjes)
Difuzer u krom srebrenoj boji
Sportska prednja sjedišta presvučena kombinacijom ARTICO umjetne kože/Corumba tkanine sa kontrastnim ukrasnim prošivima
Paket za udobno sjedenje sa podesivom visinom suvozačevog sjedišta i podesivim nagibom sjedećih površina na prednjim sjedištima
Trokraki multifunkcionalni upravljač obložen perforiranom Nappa kožom
Prednja konzola sa otvorima za ventilaciju sa kromiranim ukrasima
Naslon za ruku podesiv po dužini sa ukrasnim prošivima
Nasloni za ruke u vratima
Unutrašnjost krova obložena crnom tkaninom
Kamera za vožnju unazad
7G-DCT automatski mjenjač sa dvostrukim kvačilom uključujući ručice za promjenu stepeni prenosa na upravljaču
Tempomat sa varijabilnim ograničavačem brzine
 
 
Tehnički podaci:
Maksimalna snaga100 kW (136 KS) pri 3.200 – 4.000 o/min
Maksimalni obrtni momenat300 NM pri 1.400 – 3.000 o/min
Potrošnja goriva4,0 l/100 km
Emisija CO2104 - 107 g/km
Masa vozila1.500 kg
Performanse
Maksimalna brzina220 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h9,5 s
Dimenzije
Dužina4.630 mm
Širina1.777 mm (bez retrovizora)
Visina1.437 mm
Međuosovinsko rastojanje2.699 mm
Zapremina rezervoara50 l
Zapremina prtljažnika470 l
Cijena testiranog vozila(akcijska cijena) 61.992,68 KM
 
  • 2257 pregleda
Ime *
E mail *
Vaše ime
Vaš E-mail
Poruka
Unesite brojeve i slova *
Unesite komentar na ovaj oglas ili podijelite svoje iskustvo sa ovim modelom
Unesite komentar
Autor *
Naslov *
Ocjena za ovaj model
Poruka *
Unesite brojeve i slova *
Oglasi za poređenje
Nemate ni jedan oglas u tabeli.Da bi unijeli oglase potrebno je da selektujete oglase za poređene,nakon toga da snimite svoju tabelu.
Unesite razlog prijave
Poruka *
Prijavite se
Korisnik
Šifra
Zaboravili ste šifru? Pošalji