Automobili.ba Test AUTO TEST: Ford Focus 1.5 EcoBlue AutoPijaca |
  • Informacije o oglasu
  • Pošaljite upit za ovaj oglas
  • Komentari i iskustva

AUTO TEST: Ford Focus 1.5 EcoBlue

34,000 KM
Opis
Model
AUTO TEST: Ford Focus 1.5 EcoBlue
Stanje
Nov
Kategorija
Hečbek
KW
90
Cilindara
4
Gorivo
Dizel
Pogon
2 x 2
Mjenjač
Automatik
Ime
H Dz
Test
Test izvještaj

Ford je prošle sedmice u organizaciji generalnog uvoznika firme Grand Automotive d.o.o Sarajevo predstavio potpuno novu generaciju Focusa u Bosni i Hercegovini. Kod izrade ovog vozila Ford je odabrao poseban pristup. Da bi napravili idealno vozilo glavnu riječ su dobili kupci, te su na osnovu takvog pristupa dizajneri Forda napravili potpuno novo vozilo.

Šta je najvažnije kod dizajna novog automobila? Dizajn ili funkcionalnost? Performanse ili potrošnja? Tehnika ili cijena? Da bi odgovorio na sva ova pitanja, Ford je jednostavno pitao kupce šta su njihove želje? Uskoro je postalo jasno da jasnog odgovora nema i da prosjek nije idealan za sve.

Da bi zadovoljio različite zahtjeve, Focus je sada dostupan u četiri izvedbe. Prva izvedba je „Titanium“. Ova izvedba je najmanje izražena i prvenstveno je namjenjena onima koji traže funkcionalan i moderan automobili. „ST Line“ ima sportski izgled i modifikovanu šasiju za dinamičniju vožnju. Za one koji traže luksuz tu je i „Vignale“. Ova izvedba ima najbogatiju opremu i najljepše ukrase. Vignale ima velika sjedišta sa elegantnim tapacirungom, instrument tabla je završena panelima sa strukturom drveta, dok je unutrašnjost kompletnog vozila tapacirana sa visokokvalitetnim materijalima. Možda i najvažnije: izvedba Vignale ima dodatnu zvučnu izolaciju i to značajno pruža veću udobnost. Sve ovo nabrojano Vam daje osječaj privilegije kada krećete na put u Vigneleu, a to je nešto posebno za svakodnevni automobil

Novi Focus je razvijen na novoj platformi, koja je približno iste veličine kao i prethodna generacija Focusa. Međutim, međuosovinski razmak je porastao (+53 mm) i stoga Focus nudi puno prostora za noge na zadnjoj klupi. Čak i sa visokim vozačem ispred, ima sasvim dovoljno prostora za još jednu odraslu osobu straga. Kontrolna tabla se nalazi daleko naprijed u odnosu na prošli model i stoga se prostor na prednjoj strani također značajno povećao. Visina za glavu je također iznad prosjeka, čak i kada kao opciju izaberete panoramski krov.

Srednji tunel je maksimalno smanjen, što pruža dodatni prostor u prednjem dijelu vozila. Zahvaljujući mekanijoj plastici na stranicama središnje konzole suvozač kao i vozač prilikom vožnje mogu odmarati nogu naslanjanjem na središnji tunel. Jedna od karakteristika koja nas je oduševila, jer smo na test dobili varijantu sa automatskim mjenjačem je „e-selektor“. Automatski mjenjač (8-brzina) koji se ne upravlja pomoću poluge, već sa elegantno malim okretnim dugmetom.

Zahvaljujući povoljnijem pozicioniranju zadnjeg stakla, spoljni pogled sa zadnjih sjedala je znatno poboljšan, dok su i spoljašni retrovizori veći i daju optimalnu jasnoću.
Oprema je „ovo vremenska“ i potpuno aktuelna sa infotainment sistemom. Uključujući podršku za Apple Carplay, Android Auto i spostvene aplikacije.

Iako naši oprerateri još uvijek ne podržavaju 4G mrežu, novi Focus je opremljen sa „ 4G LTE“ konekcijom, što automobil čini pokretnim hotspotom na koji možete vezati do 10 WI-Fi uređaja i imati internet konekciju i do 15 metara oko automobila.

Prethodna generacija Ford Focusa svoj uspjeh duguje mnogim polu-autonomnim funkcijama. U međuvremenu konkurencija je napravila značajan napredak. Fordov odgovor je poboljšanje različitih sigurnosnih sistema tokom vožnje. Elektronika tako prepoznaje ne samo pješake, već i bicikliste. Ovo funkcioniše u praksi na način da računar prepoznaje bicikliste sa velike razdaljine i na osnovu ovakve informacije na zaustavlja vozilo u posljednjem trenutku nego usporava postepeno.

Mnogi automobili imaju farove koji reaguju na upravljač, međutim Ford ide korak dalje gdje se pomoću kamere i navigacije određuje kako ide put, a zatim se na osnovu prikupljenih informacija podešava svjetlosni snop prije njegovog slanja na cestu. Novost je i da se brzina adaptivnog tempomata automatski prilagođava kada kamera vidi znak sa oznakom maksimalne brzine.

Kod funkcija automatskog parkinga vozač mora samo da pritisne dugme. Sve dok je ovo dugme pritisnuto, vožnja, kočenje i upravljanje su potpuno automatizovani. Prilikom vožnje u rikverc Focus sam koči u slučaju dolaska vozila straga. A prilikom gužve na saobračajnicama Focus vozi potpuno automatski tj. samostalno kreće i samostalno se zaustavlja (ako zastoj ne traje duže od 3 sekunde).

Prilikom našeg druženja sa novim Focusom zaključili smo da je Ford potpuno posvećen pemetnoj elektronici, ali da se ipak opredjeljuje za konvencionalne motore. Nova platforma na kojoj je napravljen ima prostora za moguću hibridnu varijantu, ali nije planirana hibridna ili potpuno električna verzija Focus-a. Umjesto toga, tehnika „EcoBoost“ koja se do sada uglavnom koristila u kompaktnim Ford modelima, je dodatno razvijena. Motor EcoBoost je sada dostupan i sa kapacitetom od 1,5 litara, nižim unutrašnjim trenjem i zatvaranjem cilindara. U zavisnosti od izabrane vrijante 1.5 EcoBoost motor isporučuje 150 ili 182 KS.

Za probnu vožnju smo dobili varjantu od 120 KS, povezanu sa 8 stepenim automatskim mjenjačem. Uprkos zahtjevnom putu, prosječna potrošnja iznosila je 4,7 litara na 100 km. Dodatna mirna vožnja čak je proizvela i potrošnju od 4,2 litara na 100 km, čime se Focus približava potrošnji hibrida.

Novi Focus nudi ne samo izbor različitih opcija kada je u pitanju dekoracija, već i rukovanje u velikoj mjeri zavisi od izabranog dizajna. Sve luksuzne(Vignale) verzije su opremljene napredim zadnjim vješanjem, dok druge verzije imaju standardnu zadnju osovinu. Focus nudi izbor između standardne i adaptivne šasije (CCD) .

Sa standardnom šasijom, Focus se vozi po Fordovim mjerilima: upravljane je lagano, ali precizno, a šasija nudi izvrsnu kombinaciju udobnosti i sportske sposobnosti. Kada je izabrana CCD šasija, stepen udobnosti je veći, dok je rukovanje u sportskoj vožnji još bolje. Pored toga, Focus daje osjećaj povjerenja bez presedana. To povjerenje nije pogrešno, jer je rukovanje tako dobro da je kočenje gotovo neobavezno za krivine.

Ford je predstavio četvrtu generaciju Focusa. Zadržao je sve prednosti prethodnih generacija, ali je krenuo dalje i dodatno usavršio sve ove prednosti. Focus ne osigurava inovacije u segmentu, a to je ono što je prethodna generacija učinila. Novi Focus samo daje svoje tumačenje poznatom konceptu i dalje razvija postojeću tehnologiju. U dva aspekta, Focus se jasno razlikuje od konkurencije. Prvi je rukovanje. Ovo je bila i najjača tačka Focusa. Ford je dodatno poboljšao šasiju i „režim vožnje“ koja pruža još veću udobnosti ili još jači sportski doživljaj za volanom. Drugi karekteristični element su četiri varijante (obična, sportska, avanturistička i luksuzna) u kojima je Focus sada dostupan. Ukratko: nema inovacija, već napredak na svim poljima. To je ono što kupac želi, a šta kupac želi to kupac i dobija.

Tehnički podaci: 
Motor1.5 EcoBlue, 1.499 ccm 
Maksimalna snaga120 KS pri 3.600 o/min
Maksimalni obrtni momenat300 Nm pri 1.750 – 2.250 o/min
Potrošnja goriva4,2-4,7 l/100 km
Emisija CO2111 g/km
Masa vozila1.454 kg
Performanse
Maksimalna brzina191 km/h
Ubrzanje od 0 do 100 km/h10,5 s
Dimenzije
Dužina4.378 mm
Širina1.979 mm
Visina1.471 mm
Međuosovinsko rastojanje2.700 mm
Zapremina rezervoara47 l
Zapremina prtljažnika375 – 1.354 l

  • 5485 pregleda
Ime *
E mail *
Vaše ime
Vaš E-mail
Poruka
Unesite brojeve i slova *
Unesite komentar na ovaj oglas ili podijelite svoje iskustvo sa ovim modelom
Unesite komentar
Autor *
Naslov *
Ocjena za ovaj model
Poruka *
Unesite brojeve i slova *
Oglasi za poređenje
Nemate ni jedan oglas u tabeli.Da bi unijeli oglase potrebno je da selektujete oglase za poređene,nakon toga da snimite svoju tabelu.
Unesite razlog prijave
Poruka *
Prijavite se
Korisnik
Šifra
Zaboravili ste šifru? Pošalji