Automobili.ba Korisni savjeti za prodaju polovnog automobila.

Savjeti

Vodič za kupovinu i prodaju automobila.
 
Želite kupiti novi automobil, onda ste samo još jedan korak do najvećih životnih ulaganja nakon kupnje kuće ili stana. Riječ je ipak o mnogo novca u ovom vremenu. Mi ćemo vam dati korisne savjete na našim stranicama, kako možete kada kupujete automobil, novi ili polovan spasiti nekoliko stotina eura. Pogotovo u ovo vrijeme u kojem je sve skuplje, najvažnija stvar je da automobil ne platite više nego što je potrebno.
 
Želite kupiti nov automobil. Šta trebam učiniti sa starim automobilom?
 
- Kako kupiti novi?
- Koji automobil kupiti?
- Gdje mogu kupiti najbolji?
 
Prodaja polovnog automobila
 
Šta trebam uraditi sa starim automobilom?
 
To je još uvek najbolje ako prodajete vaše vozilo privatno. Kao prvo, možete dobiti više novca i kao drugo imate puno bolji temelj za pregovore.Navešćemo vam nekoliko načina za prodaju vozila. Najbolje šanse imate za novinske oglase u mjesečnom izdanju AutoPijaca novinama .U tim novinama obično postoji rubrika za polovna vozila.Još jedan vrlo dobar način za objavljivanje prodaje je na internet berzama, kao što je AUTOPIJACA.BA. OVDE možete odmah objaviti svoj besplatan oglas.
Takođe možete prodaju automobila postaviti i na svoj Facebook profil i obavijestiti vaše prijatelje o svojim namjerama prodaje.Vrlo često potencijalne kupce ćete pronaći u neposrednoj blizini. Još jedan od načina je da postavite automobil na nekim od internet aukcija.
 
Ukoliko imate ozbiljnog kupca za vaše polovno vozilo, koristite obavezno kupoprodajne ugovore uredno ovjerene.
 
- Kako kupiti auto? 
 
Lizing?
 
Lizing je prilično nezanimljiv za većinu zbog troškova lizinga, te je za fizička lica previše skupo i nerentabilno. Lizing je u većini slučajeva atraktivan samo za firme zbog nekih poreskih olakšica.
 
Finansiranje preko banaka:
 
Korisnici:
 
Lica starosti od 20 godina na dan odobrenja do 65 godine na dan dospijeća posljednjeg anuiteta, sa redovnim mjesečnim primanjima preko računa , u stalnom radnom odnosu minimalno 6 mjeseci.
 
Minimalni prosječni neto prihodi korisnika 200 EUR, preračunato po srednjem kursu NB na dan podnošenja zahtjeva za plasman.
 
Iznos: utvrđuje se na bazi ocjene kreditne sposobnosti korisnika.
Raspoloživa sredstva za novo mjesečno kreditno optrećenje korisnika se utvrđuju tako da kreditne obaveze: mjesečne obaveze po novom kreditu i mjesečne obaveze po već korištenim kreditima korisnika, ne prelaze 30% njegovih redovnih mjesečnih neto prihoda, odnosno da ne prelaze 50% njegovih redovnih mjesečnih neto prihoda uključujući i obaveze po stambenim kreditima.
 
Rok korištenja:
 
Za kupovinu novih automobila - 36 do 84 mjeseci
 
Za kupovinu polovnih automobila – 36 do 60 mjeseci
 
Koji automobil bi trebalo kupiti?
 
-Amortizacija
 
-Fiksni troškovi
 
-Dizel ili benzinac
 
Trenutno je tako da se 80 % novih automobila kupuje iz prestiža, dok je ekonomija novog automobila veoma zanemarena.
 
Amortizacija:
 
Ukoliko kupujete jeftini automobil stranog proizvođača mora vam biti jasno da to vozilo nakon nekoliko godina nije više puno vrijedno i jako puno gubi na tržištu polovnih automobila. Ukoliko kupite na primjer, popularni Golf, možete biti sigurni da vaše vozilo i nakon 10 godina vrijedi novca. Iznad svega, vrlo lako ćete se osloboditi od njega u bilo koje vrijeme noći i dana.
 
Jedni od najstabilnijih proizođača vozila su Mercedes, BMW, Audi i VW. Opel i Ford su nešto lošiji.
Naša preporuka je: kupite model koji će se prodavati uvijek. Ovde možete biti prilično sigurni da ćete prodati svog polovnjaka vrlo lako a da ne izgubite mnogo na njemu..
 
Fiksni troškovi:
 
Vrlo važna tačka su fiksni troškovi, kao što su porezi, osiguranje i potrošnja goriva. Osim toga, morate uzeti u obzir i redovno održavanje vozila. Uzećemo za primer u standardnom modelu, kao što je Golf V, trošak diskova je oko 30 €, a sa egzotičnim zabavama vas to vrlo lako može koštati 100 eur i više. Trebali biste pažljivo razmišljati o tome koji automobil možete kupiti odnosno održavati. Vozilo koje možete jeftino kupiti može vrlo lako biti i skupo, pogotovo ako želite prodati automobil nakon dosta pređenih kilometara. Situacija na tržištu polovnih automobila je takva da postoji prevelika ponuda polovnih vozila i zbog toga su cijene prilično niske. Neka vozila ne možete prodati iako su u dobrom stanju, čak ni sa značajnim popustima. Ako ste jedan od onih koji voze svoje vozilo dok ne propadne,trebali biste biti oprezni u odabiru boja. Nemojte kupovati neke šok boje.Iz iskustva mnogih vozača možemo vam reći da je crna, tamno plava ili srebrna boja vozila koje se može uvijek prodati lakše nego crvena ili žuta boja.
 
Dizel ili benzin motori:
 
Još jedna tačka koju treba razmotriti. Da li kupiti sebi dizel ili benzin. Kao neko pravilo koje vam može pomoći : Ukoliko godišnje prelazite do 20 hiljada kilometara, ne preporučujemo vam kupnju dizelskog motora obično zato što ćete platiti veću cijenu u startu za dizel motor. Ukoliko vozite više od 20 hiljada kilometara godišnje ,tada vam je dizel motor puno ekonomičniji i opravdava kupnju dizel motora.
 
- Provjerite polovni automobil prije kupovine
 
- Vizuelni dojam vozila
 
- Unutrašnjost
 
- Pregledajte unutrašnjost oko motora
 
- Obavite testnu vožnju
 
- Odvezite automobil u ovlašteni servis na pregled
 
Ukoliko niste iskusni poznavalac automobila idete u kupnju s prijateljem ili poznanikom, jos ako imate prijatelja koji je automehaničar biće to pun pogodak.Budite uvjerljivi da ste profesionalci.Nikada ne priznajte prodavcu da su vaša iskustva i znanje u automobilima veoma mali,neki prodavci to mogu iskorititi protiv vas.Uzmite sebi dovoljno vremena i provjerite sve pažljivo.Ako vam se nešto ne svidi,prodavac,automobili ili bilo koji drugi detalj,odustanite od automobila.Postoji toliko mnogo polovnih vozila na tržištu da vam taj jedan ništa neće značiti .
 
Želimo vam ugodnu vožnju u Vašem novom ili polovnom automobilu.
Oglasi za poređenje
Nemate ni jedan oglas u tabeli.Da bi unijeli oglase potrebno je da selektujete oglase za poređene,nakon toga da snimite svoju tabelu.
Unesite razlog prijave
Poruka *
Prijavite se
Korisnik
Šifra
Zaboravili ste šifru? Pošalji